fbpx
В Бъбречен център гр. Варна се извършва диагностика, лечение и профилактика на всички видове бъбречни заболявания и свързаните усложнения.
Обадете се
office@kidneycenterbg.com

Последно от блога

Title Image

Blog

Home  /  Полезно   /  Горещо време и диализно лечение

Горещо време и диализно лечение

Могат ли летните горещини да повлияят хроничните бъбречни заболявания?

Външни температури около 40 градуса по Целзий могат да причинят значителни проблеми при влошена функция на бъбреците. Горещините водят неусетно до дехидратация, по-ниско от обичайното кръвно налягане и намаляване на бъбречната функция.
Много метаболитни системи започват да се забавят и променят в отговор на топлината и спадът в бъбречната функция е част от тези процеси. Рискови фактори като сърдечна недостатъчност, увредени кръвоносни съдове допринасят за появата на бъбречна недостатъчност по време на епизоди на тежък топлинен удар. Препоръчително е да се консултирате със специалист ако се налага да приемате нестероидни противовъзпалителни лекарства през най-горещите дни в годината, тъй като това може да доведе до остра бъбречна недостатъчност.

Диализа през лятото. С какво трябва да внимаваме:

 1. Защитете съдовия си достъп, ако ходите на плаж или да плувате:
  Пациентите на диализа винаги трябва да помнят да покрият своя съдов достъп със защитна водонепромокаема превръзка, когато се мокрят или плуват. Говорете с Вашия лекар нефролог, за подходящ материал на превръзката или лепенката, който да се държи най -добре във водата. Уверете се, че сте разбрали и ако е необходимо питайте отново как да поставите превръзката. Ако сте пациент на перитонеална диализа, екипът в диализния център ще Ви покаже също как да затегнете и фиксирате адекватно вашия катетър за перитонеална диализа.
  2. Следете внимателно баланса на течности:
  За пациентите на диализа е по-трудно да изпълняват ограниченията си за прием на течности през топлите месеци на лятото. Важно е да не се дехидратирате, но също толкова важно е и да не се претоварвате с течности. Внимавайте с леденостудените напитки, които могат да причинят стомашни спазми. Препоръчително е да избягвате да пиете големи количества кофеин, алкохол или захар, тъй като това може да доведе до загуба на повече течности от тялото ви. Полезно е ежедневно да следите теглото си с кантар. Опитайте се да останете охладени, като носите шапка или мокра бандана около врата си, което ще спомага да контролирате жаждата си.
  3. Носете слънчеви очила:
  Слънчевите очила предпазват очите ви по същия начин, по който различните слънцезащитни продукти предпазват кожата ви от опасни слънчеви изгаряния. Вашите слънчеви очила трябва да блокират възможно най-много от UVB лъчите и както и от UVA лъчите. Слънчеви очила, които изцяло покриват очите и периферията, са най-добри, за да се избегнат уврежданията от слънцето. Очите са единственото място, където кръвта е изложена на директното въздействие на слънчевата светлина.
  4. Пазете кожата си при излагане на слънце:
  Всеки пациент с хронично бъбречно заболяване или на диализа е препоръчително да ползва слънцезащитен крем и да го прилага обилно. Незащитеното излагане на слънце може да причини увреждане и раздразнение на кожата, изгаряния и в крайни случаи дори да доведе до рак на кожата. Използвайте слънцезащитни продукти с висок слънцезащитен фактор.
  Не забравяйте да нанасяте отново слънцезащитния си крем на всеки няколко часа, а също и веднага след плуване или упражнения. Можете също така да защитите кожата си от силното слънце като носите риза от лека материя, шапка или предпочитате сянката .
  5. Излезте навън или се раздвижете:
  Много пациенти с хронични бъбречни заболявания както и пациенти на диализа избягват да излизат навън през летните дни, защото се страхуват от въздействието на топлината върху тяхното здраве. Сутрешните или късните следобеди през лятото са чудесно време за разходка. Дори ако понякога се чувствате уморени, лесни и леки физически упражнения могат да ви помогнат да се почувствате по-добре. Моля, консултирайте се с Вашия нефролог, преди да започнете лятна тренировка.